Microsoft logo
Akcie Microsoft po oznámení čtvrtletních výsledků za 2. čtvrtletí 2024 klesly o 2 %. Pokles byl způsoben rostoucími náklady navzdory silným růstovým číslům. Hlavně díky růstu AI vykázal Microsoft velmi dobré výsledky, které prudce překonaly očekávání.

Společnost vykázala zisk na akcii ve výši 2,93 USD a tržby 62,02 miliardy USD, což je výrazně nad očekáváním zisku na akcii ve výši 2,78 USD a tržeb 61,1 miliardy USD.

V tomto článku se zabýváme kvartálními výsledky Microsoft. Pokud hledáte brokera pro obchodování akcií, klikněte zde.

Akcie Microsoft: Čtvrtletní výsledky za 4. čtvrtletí

Společnost Microsoft zveřejnila své čtvrtletní výsledky za Q4 roku 2023 v úterý 30. 2. večer po uzavření amerického akciového trhu. Výsledky výrazně překonaly očekávání analytiků, když zisk na akcii dosáhl 2,93 USD a tržby vzrostly oproti předchozímu roku o 18 %. Očekávaný zisk na akcii ve výši 2,78 USD byl již o 19,6 % vyšší než ve stejném období loňského roku.

Tabulka s finančním přehledem
Tabulka s finančním přehledem. Zdroj: 2023 Q4 Microsoft Quarterly Update

Silný růst byl zaznamenán v jednotlivých segmentech. Obchodní oddělení Intelligent Cloud vykázala tržby ve výši 25,88 miliardy USD, což představuje nárůst o 20 % a je to rovněž více než očekávaných 25,29 miliardy USD. Největší růst v rámci této obchodní oddělení lze nalézt v softwaru Microsoft Azure pro cloud computing.

Software Microsoft Azure a další cloudové služby vzrostly o 30 %. Podle Amy Hoodové, finanční ředitelky společnosti Microsoft, se na růstu Azure podílí zejména umělá inteligence. S 53 000 uživateli je Azure nejrychleji rostoucí obchodní jednotkou Microsoftu, přičemž třetina těchto uživatelů je od předchozího roku nová.

Tržby z produktivity a obchodních oddělení, včetně Office a LinkedIn, dosáhly 19,25 miliardy USD, což je rovněž více, než se očekávalo, tedy 18,99 miliardy USD. Tržby ze softwaru, včetně Windows a Bing, dosáhly 16,89 miliardy USD, což je rovněž nad očekáváním 16,79 miliardy USD.

Loading ...
Company name Symbol Currency Market capitalisation 1D 1W 1M 6M 1Y YTD
Tesla TSLA USD 577,69 0,66 % 7,67 % 5,89 % -17,63 % 12,40 % -27,08 %

Analytici měli velká očekávání od obchodního oddělení Intelligent Cloud, zejména od Microsoft Azure. Analytici také předpokládají, že se růst tržeb v následujících třech čtvrtletích stabilizuje, což je považováno za pozitivní.

Výhled Microsoft

Společnost Microsoft loni v říjnu koupila herního vývojáře Activision Blizzard za celkem 75,4 miliardy USD a uzavřela dohodu s OpenAI v hodnotě 13 miliard USD. Firma nedávno překonala tržní hodnotu 3 biliony USD a do roku 2024 již zaznamenala 9% nárůst svých akcií. Výrazně více než 3% nárůst indexu S&P 500. Kromě toho Microsoft loni představil vlastní čip s umělou inteligencí, aby konkuroval společnosti NVIDIA, a začal prodávat doplněk s umělou inteligencí pro Microsoft 365, který má zlepšit produktivitu. Díky těmto doplňkům akcie MSFT od začátku roku 2023 doposud vzrostly o neuvěřitelných 70 %.

K silnému růstu společnosti Microsoft přispívá řada faktorů, z nichž hlavním se zdají být závody ve zbrojení AI. Čím více firma investuje do AI, tím příznivější je to pro tempo růstu.

Růst tržeb za čtvrtletí se odhaduje na 10 až 12 %. U Azure se očekává růst mezi 18 % a 19 %, což je méně ve srovnání s očekávaným růstem. Vedení rovněž očekává, že v letošním roce bude mít Activision pozitivní příspěvek k provoznímu zisku.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Závody ve zbrojení v umělé inteligenci

To, že se Microsoft zaměřuje na umělou inteligenci, je jasné už delší dobu. I tato čtvrtletní čísla ukazují, že AI skutečně přispívá k růstu a příjmům. Satya Nadella, generální ředitel společnosti Microsoft, v konferenčním hovoru uvedl, že o AI nejen více mluvíme, ale nyní ji i uplatňujeme. Výsledkem je, že začínáme pozorovat skutečné zvýšení příjmů a produktivity díky AI. Zákazníci mají v AI důvěru a chtějí do ní investovat. Nárůst softwaru AI ve společnosti Microsoft činil 30 %, což bylo výrazně více než tempo růstu AI ve společnosti Google.

Generální ředitel Satya Nadella prohlásil, že schopnost společnosti Microsoft aplikovat umělou inteligenci v rámci cloudové služby Azure pomohla získat nové zákazníky a zvýšit produktivitu tohoto segmentu.

Provozní náklady v aktuálním čtvrtletí činily 15,8 až 15,9 miliardy USD, což je více než 15,4 miliardy USD v předchozím čtvrtletí. Rovněž se očekává, že kapitálové výdaje budou vyšší. I proto jsou investoři méně optimističtí ohledně dalšího růstu v letošním roce. Jak Microsoft, tak Google varovaly, že v letošním roce dojde k větším nákladům na vývoj jejich AI produktů, což u Microsoftu vedlo ke snížení očekávaného zisku. Podle investorů se nezdá, že by silný růst pokračoval, a proto došlo k 2% poklesu ceny akcií.

Celkově kvartální výsledky Microsoftu ukazují, že společnost má silnou pozici k tomu, aby využila rostoucí integraci umělé inteligence do pracovních procesů a poskytla zákazníkům vynikající produkty a služby s umělou inteligencí.

Shrnutí akcií Microsoftu

S tržní hodnotou 3 biliony USD je Microsoft největším technologickým hráčem na burze. Navzdory silným číslům růstu společnost pokračuje v neomezeném růstu a neustále dosahuje nových historických maxim. Také analytici byli posledními údaji pozitivně překvapeni, i když další růst se zdá být méně jistý. Navzdory rostoucím nákladům na podporu růstu v segmentu umělé inteligence se investoři obávají nižších ziskových marží. Přesto očekávání zisku na akcii stále rostou. Analytici předpovídají zisk na akcii ve výši 11,21 USD za celý rok 2024 a tržby ve výši 243,16 miliardy USD, což je o 14,28 %, resp. 14,75 % více než v roce 2023.

Přečtěte si také:

Další použité zdroje:

LYNX: Kwartaalcijfers Microsoft boven verwachtingen: AI-race nog maar net begonnen (2. 2. 2024); lynx.nl/beurs/beurs-koersen/aandelen/aandeel-microsoft/#kwartaalcijfers-microsoft-boven-verwachting-ai-race-begonnen

Microsoft: Press Release & Webcast – Earnings Release FY24 Q2 (2. 2. 2024); microsoft.com/en-us/Investor/earnings/FY-2024-Q2/press-release-webcast

CNBC: Microsoft issues light guidance even as Azure growth drives earnings beat (2. 2. 2024); cnbc.com/2024/01/30/microsoft-msft-q2-earnings-report-2024.html

Microsoft Fiscal Q2: Leading The AI Race With Growing Profits And Margins (2. 2. 2024); seekingalpha.com/article/4666366-microsoft-fiscal-q2-leading-the-ai-race-with-growing-profits-and-margins

Financial Times: Microsoft’s and Google’s AI plans clouded by concerns of rising costs (2. 2. 2024); ft.com/content/a062df1d-aaf5-4604-8f97-4444170482f2

Obchodování na burzách po celém světě

Investoři a obchodníci mají s investičním účtem prostřednictvím LYNX přímý přístup na národní a mezinárodní burzy v Evropě, USA a Asii. Obchodujte na 150 trzích, ve 33 zemích a v 24 měnách. Zjistěte více na Přehled produktů & burz.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Denní maximum
Denní minimum
---
---
---
---

Displaying the --- graf

Displaying today's chart