Počítačový čip a logo NVIDIA
Akcie NVIDIA stále rostou a výrobce čipů s umělou inteligencí je nyní čtvrtou největší společností na světě.

V tomto článku se zabýváme kvartálními výsledky NVIDIA. Pokud hledáte brokera pro obchodování akcií, klikněte zde.

Akcie NVIDIA: Čtvrtletní výsledky za 4. čtvrtletí

Společnost NVIDIA ve středu 21. února představila výsledky za čtvrté čtvrtletí svého fiskálního roku 2024, které skončilo 28. ledna letošního roku. Přitom se opět naplnila vysoká očekávání. V reakci na to vzrostly akcie v průběhu odpoledního obchodování o 9 % a ve čtvrtek v předobchodní fázi byly dokonce o 14 % výše. NVIDIA a další polovodičové akcie jsou v současnosti zodpovědné za optimismus na světových akciových trzích. Futures na americký Nasdaq se obchodují s +2 %.

  • Příjmy: 22,10 miliardy USD oproti očekávaným 20,62 miliardy USD
  • Zisk na akcii: 5,16 USD oproti očekávaným 4,64 USD

Celkové tržby společnosti Nvidia vzrostly v předchozím čtvrtletí o 265 % ve srovnání se stejným čtvrtletím před rokem. Tento silný růst tržeb byl zřejmě způsoben silným prodejem čipů pro umělou inteligenci, které společnosti používají v serverových datových centrech. Zejména grafické čipy “Hopper”, jako je H100, nacházejí dychtivý odbyt.

Tyto výkonné čipy navržené společností NVIDIA se používají především pro aplikace v oblasti AI, strojového učení a cloudových služeb. Několik technologických gigantů, včetně například společností Microsoft, Meta a IBM, již do svých “samoučících se” datových center nainstalovalo grafické procesory NVIDIA. Čipy od NVIDIA se používají i v dalších oblastech. Například v technologické platformě Drive PX, která pomáhá výrobcům automobilů vyvíjet autonomně řízená vozidla, jež dokáží detekovat překážky a reagovat na ně. Grafické procesory NVIDIA se používají také v lékařské technice. Porovnáváním velkého množství dat (big data) lze mimo jiné rozlišit rakovinné buňky od zdravých.

Díky obrovské poptávce a téměř monopolnímu postavení společnosti vzrostla hrubá marže meziročně o 1270 bazických bodů na 76 %. Marže se zvýšily o 2 % také na čtvrtletní bázi. Provozní náklady rostly mnohem pomaleji, a to o 23 % na 3,176 miliardy USD. Na konci roku tak zůstal rekordní zisk ve výši 12,29 miliardy USD, tj. 4,93 USD na akcii, což je o 769 % více než loni, kdy činil 1,41 miliardy USD, tj. 0,57 USD na akcii.

Tabulka s finančním přehledem
Tabulka s finančním přehledem. Zdroj: 2023 Q4 NVIDIA Quarterly Update

Tržby společnosti NVIDIA podle divizí

Nejvýznamnější prodeje čipů s umělou inteligencí jsou vykazovány v oblasti datových center společnosti. Tržby datových center vzrostly o ohromujících 409 % na 18,40 miliardy USD. Což znamená, že tato divize se v současnosti podílí na celkových tržbách více než 83 %. Více než polovina prodejů datových center připadla velkým poskytovatelům cloudových služeb.

Společnost NVIDIA však uvedla, že tržby datových center byly ovlivněny nedávnými omezeními USA na vývoz pokročilých polovodičů pro umělou inteligenci do Číny. Společnost však své produkty upravila tak, aby je nebylo možné v žádném případě softwarově hacknout. Novou nabídku produktů v současné době testují zájemci v Číně.

Tabulka s finančním přehledem na zíkladě divizí
Tabulka s finančním trendy na základě divizí. Zdroj: 2023 Q4 NVIDIA Quarterly Update

Herní divize společnosti, která vyvíjí grafické karty pro notebooky a osobní počítače, vzrostla meziročně “pouze” o 56 % na 2,87 miliardy USD. Na čtvrtletní bázi byl tento růst zanedbatelný. Podstatným detailem je, že grafické karty pro hry byly hlavním byznysem NVIDIA před humbukem kolem čipů s umělou inteligencí.

Obchodní aktivity společnosti NVIDIA v oblasti grafického hardwaru pro profesionální aplikace vzrostly o 105 % na 463 milionů USD.

Menší obchodní jednotky společnosti NVIDIA nevykázaly stejnou míru růstu. Tržby v oblasti automobilového průmyslu meziročně klesly o 4 % na 281 milionů USD. Podnikání v oblasti OEM a ostatních zařízení, které zahrnuje kryptografické čipy, však vzrostlo o 7 % na 90 milionů USD.

Loading ...
Company name Symbol Currency Market capitalisation 1D 1W 1M 6M 1Y YTD
NVIDIA NVDA USD 2.219,58 3,46 % 1,20 % 3,36 % 97,29 % 222,14 % 79,28 %

Výhled na období 2024/2025

Společnost NVIDIA nevidí žádné známky zpomalení. V důsledku toho společnost předpovídá, že tržby v aktuálním čtvrtletí dosáhnou 24 miliard USD. Analytici dříve předpokládali tržby ve výši 22,17 miliardy USD

“Z fundamentálního hlediska jsou podmínky pro pokračující růst vynikající.”

Jensen Huang, generální ředitel společnosti NVIDIA

Finanční ředitelka NVIDIA Colette Kressová uvedla, že ačkoli společnost zlepšila dodávky svých grafických procesorů pro AI, stále se očekává, že jich bude nedostatek. Zejména typ čipu nové generace s názvem B100, který přijde na trh později v tomto roce.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Příjmy společnosti NVIDIA se v loňském roce zvýšily o 125 % na 60,92 miliardy USD. Díky téměř zdvojnásobení marží vzrostl zisk o 581 % na 29,76 miliardy USD. Díky tomuto růstu také neuvěřitelně rychle rostla cena akcií.

Význam čipů je nyní jasnější než kdykoli předtím a poptávka po čipech pravděpodobně poroste i v budoucnu. Analytici proto očekávají, že NVIDIA ve fiskálním roce 2025 zvýší své tržby o téměř 58 % na 96,1 miliardy USD. V následujícím roce se tržby zvýší o dalších 19,5 % na 115,6 miliardy USD. V běžném fiskálním roce 2025 se očekává zisk 47 miliard USD a v roce 2026 55,8 miliardy USD .

Přečtěte si také:

Další použité zdroje:

LYNX: Aandeel Nvidia blijft allesovertreffende AI-koning (23. 2. 2024); lynx.nl/beurs/beurs-koersen/aandelen/aandeel-nvidia/#aandeel-nvidia-ai-koning

CNBC: Nvidia’s revenue triples as AI chip boom continues (23. 2. 2024); cnbc.com/2023/11/21/nvidia-nvda-q3-earnings-report-2024.html

NVIDIA News: NVIDIA Announces Financial Results for Third Quarter Fiscal 2024(23. 2. 2024); nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-announces-financial-results-for-third-quarter-fiscal-2024

Obchodování na burzách po celém světě

Investoři a obchodníci mají s investičním účtem prostřednictvím LYNX přímý přístup na národní a mezinárodní burzy v Evropě, USA a Asii. Obchodujte na 150 trzích, ve 33 zemích a v 24 měnách. Zjistěte více na Přehled produktů & burz.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Denní maximum
Denní minimum
---
---
---
---

Displaying the --- graf

Displaying today's chart